روز 25 مرداد [روز بورانی اسفناج]
غذای ثبت شده در تقویم
-
- روز ثبت شده : 25 مرداد
- غذای ثبت شده : بورانی اسفناج
- درصد محبوبیت : 45%
-
بورانی اسفناج
-
بورانی یا بُرانی، بندرت بولانی، لفظی برای نوعی خوراک ایرانی که امروزه معمولا با ماست و سبزی پخته تهیه، و به صورت گرم یا سرد به عنوان غذای اصلی یا فرعی مصرف میشود. این لفظ از اوایل قرن پنجم در اشعار ابوالعباس مروزی و ناصر خسرو، در آثار عبید زاکانی قرن هشتم، و در دیوان بُسحَقِ اطعمه آمده است. به گفتة شمس منشی بورانی از نام بوران ، دختر حسنبن سهل و همسر خلیفه مأمون گرفته شده است و گمان میرود که او این غذا را ابداع کرده باشد. حاجی محمدعلی باورچی، در کارنامة خود بورانی را نوعی قَلیه که در آن ماست و سیر باشد تعریف کرده است. برخلاف بورانی امروزی که مادة اصلی آن یک نوع سبزی پخته است، بورانی مورد اشارة وی شامل گوشت برة سرخ کرده است که آن را به اندازة بادام ریز میکردند و با حلقههای پیاز، در مقدار کمی آب نمکدار میجوشاندند؛ سپس سبزیهایی از قبیل چغندر، کدو، بادنجان، کلم، اسفناج، و حتی خیار یا پوست خربزه به آن میافزودند و با حرارت کم میپختند. گاهی نیز زیرة سیاه، به عنوان ادویه، به آن میزدند